Over Saison Geluc

Het was de Luc Claessic-sympathisant en brouwer Kris Baeckelandt die voorstelde om voor de 2de editie een biertje te brouwen. We kozen voor een Saison bier dat fris en kruidig is en ook verwant is met een Geuze, een biertje dat Luc ook graag dronk. De naam werd toepasselijk Saison Geluc. De 30 liter die Kris zelf ter plaatse tapte waren in een mum van tijd gedronken.
Er was duidelijk vraag naar nog!
Voor de 3de editie hadden we dan ook grotere plannen en zochten we een brouwerij die voor ons grotere volumes kon brouwen.
Zo kwamen we terecht bij Bart en Ines van de sympathieke Brouwerij De Coureur uit Kessel-Lo.

Ondertussen wordt er voor de 6de editie opnieuw bier gebrouwen en afgevuld in fles door de Kapelriders in de brouwerij zelf.

Je kunt ook na het event Saison Geluc proeven en kopen in Brouwerij De Coureur.
Daarnaast zeker een bezoekje waard om ook andere fijne biertjes te leren kennen.

Eigenschappen Saison Geluc

  • Speciaalbier van hoge gisting met hergisting op fles.
  • Alc. 5,4% Vol.  
  • Ingredienten: water, gerstemout, tarwemout, haver, hop, gist
  • Serveertemperatuur: 6 - 8 graden Celsius
  • Houdbaar tot minstens 1 januari 2025
  • Recept van Kris Baeckelandt – Brouwerij Rumold
  • Gebrouwen door Brouwerij De Coureur, Borstelsstraat 20 Kessel-Lo
  • Gebotteld door de Kapelriders

Saison Geluc dankt zijn volle smaak aan haver, met een zurige toets door de toevoeging van tarwemout. Maar het is vooral de saisongist die zijn uitgesproken kruidige smaak aan het bier geeft.
Die kruidige smaak wordt nog versterkt door het gebruik van kardemom tijdens het kookproces. Atypisch voor een saison is dat dit bier drooggehopt is met eukanot, een hop die tropische smaken zoals mango met zich meebrengt.
Speciaal ontworpen om een dorstige coureur na een stevige rit te verfrissen.

Oorsprong van Saison bieren

Saison is van oorsprong een seizoensbier en werd door boeren in de winter gebrouwen. De seizoensarbeiders konden het bier drinken in de zomer tijdens de werkzaamheden op het land. Deze bierstijl is afkomstig uit de Belgische provincie Henegouwen. Een Saison - ook wel Farmhouse Ale genoemd - is blond tot amberkleurig, bovengistend en met nagisting op fles. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5,5 en 6,7%. Kenmerkend voor een Saison zijn het kruidige, citrusachtige karakter en de droge afdronk. De smaak is bitter, zoet, soms ietsjes zurig en heeft vaak kruidige en kelderachtige aroma'.

Over Saison Geluc

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x