Over Saison Geluc

En als ik voor de Luc Classic nu eens een biertje brouw dat getapt wordt op het evenement zelf?

Het was de sympathisant en meester amateurbrouwer Kris Baeckelandt die dit voor ons vrijwillig wou doen als ondersteuning tijdens de 2de Classic. We kozen voor een Saison bier dat fris en kruidig is en wat ook verwant is met een Geuze die Luc ook graag dronk. De naam werd Saison Geluc. De 30 liter die Kris zelf ter plaatse tapte waren in een mum van tijd gedronken. Er was duidelijk vraag naar nog!

Voor de 3e editie hebben we dan opnieuw met Kris contact opgenomen en met  Bart en Ine van de nieuwe Brouwerij De Coureur uit de Borstelsstraat in Kessel-Lo. Hoe toepasselijk die naam.

Ditmaal werd er 480 liter gebrouwen waarvan 280 liter afgevuld werden in fles door de Kapelriders. Deze worden nu te koop aangeboden op deze site.

De overige 200 liter kunnen vanaf 12 september geproefd worden in Brouwerij De Coureur.
Daarnaast zeker een bezoekje waard om ook andere fijne biertjes te leren kennen.

Eigenschappen Saison Geluc

  • Speciaalbier van hoge gisting met hergisting op fles.
  • Alc. 5,4% Vol.  
  • Ingredienten: water, gerstemout, tarwemout, haver, hop, gist
  • Serveertemperatuur: 6 - 8 graden Celsius
  • Houdbaar tot minstens 1 januari 2022
  • Recept van Kris Baeckelandt – Brouwerij Rumold
  • Gebrouwen door Brouwerij De Coureur Borstelsstraat 20 Kessel-Lo
  • Gebotteld door de Kapelriders

Saison Geluc dankt zijn volle smaak aan haver, met een zurige toets door de toevoeging van tarwemout. Maar het is vooral de saisongist die zijn uitgesproken kruidige smaak aan het bier geeft.
Die kruidige smaak wordt nog versterkt door het gebruik van kardemom tijdens het kookproces. Atypisch voor een saison is dat dit bier drooggehopt is met eukanot, een hop die tropische smaken zoals mango met zich meebrengt.
Speciaal ontworpen om een dorstige coureur na een stevige rit te verfrissen.

Oorsprong van Saison bieren

Saison is van oorsprong een seizoensbier en werd door boeren in de winter gebrouwen. De seizoensarbeiders konden het bier drinken in de zomer tijdens de werkzaamheden op het land. Deze bierstijl is afkomstig uit de Belgische provincie Henegouwen. Een Saison - ook wel Farmhouse Ale genoemd - is blond tot amberkleurig, bovengistend en met nagisting op fles. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5,5 en 6,7%. Kenmerkend voor een Saison zijn het kruidige, citrusachtige karakter en de droge afdronk. De smaak is bitter, zoet, soms ietsjes zurig en heeft vaak kruidige en kelderachtige aroma's.


Goesting in dit lekker, verfrissend biertje? 

Klik door om te te bestellen


Over Saison Geluc

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x